Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ανάλυση περιεχομένου LGBT περιοδικών: Καταγγέλοντας δυσκολίες της καθημερινότητας

Η εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Συγκρούσεις και Συλλογικές Ταυτότητες: Ζητήματα Έρευνας (διδάσκουσα: Α. Μπάκα) του τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ, για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017. Συμμετέχοντες (αλφαβητικά): Γ. Βαχτσεβάνος, Ε. Βουνάτσου, Σ. Καλογιάννης, Ν. Μανώλας, Σ. Σαλιγκαρά, Ξ. Τηγανή, Θ. Φρειδερίκος.




Εισαγωγή

Τις τελευταίες δεκαετίες, το θέμα της LGBT κοινότητας είναι αρκετά πολύκροτο και ιδιάζον. Λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος και βιωμάτων για τα κοινά δρώμενα φτάσαμε στην κοινή διαπίστωση της αναίτιας διαφοροποίησης της από το «κανονικό» σύνολο. Η σεξουαλική ταυτότητα είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των ετεροφυλόφιλων και των LGBT ατόμων. Επικρατέστερα, θεωρείται ηθική η σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε δύο διαφορετικά φύλα, η οποία οδηγεί στην αναπαραγωγή. Επομένως, η κοινότητα LGBT αντιμετωπίζεται με άδικο τρόπο, βιώνει ρατσισμό, στιγματίζεται  και εν τέλει περιθωριοποιείται. Γι’ αυτόν το λόγο, τα τελευταία χρόνια η κοινότητα κινητοποιείται έντονα για να διεκδικήσει τα δικαιώματα που στερείται.
Συγκεκριμένα, η δράση των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1976 με τη διακήρυξη του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλοφίλων Ελλάδος (ΑΚΟΕ). Στους κύκλους του δραστηριοποιήθηκαν κυρίως άνδρες ομοφυλόφιλοι, αλλά στην συνέχεια ενσωματώθηκαν και λεσβίες, οι οποίες τελικά οργανώθηκαν μέσω φεμινιστικών ομάδων (Τσαμπρούνης, 2008). Το Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί και Τρανσέξουαλ Ελλάδας δημιουργήθηκε αργότερα το 2005 (Σπηλιώστης, 2014).


Αποφασίσαμε λοιπόν να ασχοληθούμε με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα της LGBT κοινότητας στην καθημερινότητα τους. Μία από τις δράσεις της  για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών είναι η έκδοση περιοδικών. Έτσι επιλέξαμε να συλλέξουμε τα δεδομένα για την εργασία μας από 4 περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε δυο διαφορετικές δεκαετίες (δεκαετία του ’80 και τέλη της δεκαετίας του ’00). Στην εργασία λοιπόν μας θα μελετήσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

Α) Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σεξουαλική ζωή της LGBT κοινότητας σε σχέση με την υγεία;
Β) Ποιοι κρατικοί θεσμοί  απασχολούν την LGBT κοινότητα;
Γ) Ποιες είναι οι πτυχές της δημόσιας ζωής τους;
Δ) Ποιος είναι ο βαθμός αποδοχής και επιρροής από την οικογένεια;

Μέθοδος

Για την διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου. Κατά την Σακαλάκη (2008) η ανάλυση περιεχομένου είναι μια ποσοτική μέθοδος που αποσκοπεί στην καταγραφή της μέτρησης της συχνότητας εμφάνισης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών (π.χ. λέξεων ή εννοιών ή φράσεων).

Δείγμα

Ανατρέξαμε σε 4 περιοδικά:Screw, Μπανάνες, Gaylife, και το πρώτο που εκδόθηκε στην Ελλάδα, το Αμφί. Τα 3 τελευταία περιοδικά εκδίδονταν στην δεκαετία του ’80 και το Screw στην δεκαετία του ’00. Από αυτά τα περιοδικά επιλέξαμε 44 άρθρα (22 από τη δεκαετία του ’80 και 22 από του ’00), όπου αναζητήσαμε φράσεις που σχετίζονται με τα ερωτήματά που προαναφέρθηκαν.
Για να αναλύσουμε τα άρθρα δημιουργήσαμε4 θεματικές που έχουν σχέση με τα κεντρικά ερωτήματα : Υγεία, Δημόσια ζωή, Νομικά ζητήματα και Οικογένεια. Αρχικά, επιλέξαμε το θέμα της υγείας γιατί  τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και πιο συγκεκριμένα το AIDS, ταυτίστηκαν λαθεμένα με τη LGBT κοινότητα. Ένα δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν η δημόσια ζωή της κοινότητας. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην καταπίεση που έχει δεχθεί στην δημόσια έκφραση της συντροφικότητας καθώς και της κοινωνικοποίησης της. Επίσης, διάφορα θέματα της επικαιρότητας όπως η διεκδίκηση συμφώνου συμβίωσης και υιοθεσίας παιδιών μας οδήγησε στη θεματική ενότητα των νομικών ζητημάτων. Τέλος ένα φλέγον ζήτημα που διαπιστώσαμε είναι όχι μόνο η αποδοχή από την κοινωνία αλλά και από την ίδια την οικογένεια, δηλαδή τις σχέσεις και τα πρότυπα που δημιουργούνται.

Αποτελέσματα

Διαβάζοντας τα άρθρα βρήκαμε φράσεις, που ομαδοποιούνται σε ορισμένες υποκατηγορίες. Αυτές είναι για την Υγεία: το AIDS, η Πρόληψη, το Σεξ και η Θεραπεία. Για την Δημόσια Ζωή: η Δημόσια Έκφραση Σχέσεων,  οι Διακρίσεις/Εκφοβισμός, η Εργασία και η Διασκέδαση. Για τα Νομικά ζητήματα: ο Γάμος, η Υιοθεσία, η Αστυνομική Εμπλοκή και οι Δημοκρατικές Ελευθερίες. Για την Οικογένεια: η Αποδοχή, η Μη Αποδοχή, τα Γονεϊκά Πρότυπα και η Γονεϊκή Εμπλοκή.
Κατά την διαδικασία της καταμέτρησης των φράσεων, τις φράσεις που βρήκαμε σε ένα άρθρο περισσότερες από μία φορές τις καταγράψαμε όσες φορές τις βρήκαμε. Μερικά άρθρα ταξινομήθηκαν σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Υγεία:

Πιο συγκεκριμένα, στην υποκατηγορία του AIDS βρήκαμε στα άρθρα φράσεις όπως «φορέας του ιού», «σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας», «φόβος του AIDS». Στην Πρόληψη εντοπίσαμε φράσεις όπως «μέτρα προφύλαξης», «μείωση του αριθμού των ερωτικών συντρόφων», «χρήση προφυλακτικού». Στο Σεξ -ως βιολογική λειτουργία του ανθρώπου- εντοπίσαμε σχετικές φράσεις όπως «σεξουαλική επαφή», «σεξουαλική πράξη», «ερωτικούς συντρόφους», ενώ στη Θεραπεία φράσεις όπως «φαρμακευτική περίθαλψη», «ψυχολογική υποστήριξη», «αντιρετροϊκή θεραπεία».

Δημόσια ζωή

Στην υποκατηγορία της Δημόσιας Έκφρασης σχέσεων βρήκαμε φράσεις όπως «ελεύθερη έκφραση του έρωτα μας», «ζώντας ελεύθερα», «απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας». Στην υποκατηγορία των Διακρίσεων φράσεις όπως «ομοφοβικές συμπεριφορές», «αντιομοφυλόφιλα ταμπού», «καταδίωξη και προπηλακισμό των ομοφυλόφιλων». Στην Εργασία φράσεις όπως «το παιχνίδι στην σοβαρή εργασία», «ομοφοβικές συμπεριφορές συναδέλφων». Στην Διασκέδαση φράσεις όπως «night club», «sex cinema», «gay club», «προβολές γκέι ταινιών».

Νομικά ζητήματα

Στην υποκατηγορία του Γάμου φράσεις όπως «ομοφυλοφιλικός γάμος», «αληθινός γάμος». Στην υποκατηγορία της Υιοθεσίας φράσεις όπως «υιοθεσία παιδιού». Στην υποκατηγορία της Αστυνομικής  Εμπλοκής: «αστυνομική βία», «διώξεις της αστυνομίας». Στην υποκατηγορία των Δημοκρατικών Ελευθεριών, στην οποία εντάσσονται θέματα που άπτονται λοιπών νομικών ζητημάτων (π.χ. κληρονομιά και δημιουργία κινημάτων) βρήκαμε φράσεις όπως «σύμφωνο συμβίωσης», «οργανωμένο ομοφυλόφιλο κίνημα», «νομοθετικές μεταρρυθμίσεις».

Οικογένεια

Στην υποκατηγορία της Αποδοχής φράσεις όπως «αγάπη για τον γιο της», «ευτυχισμένες οικογένειες», «αποδοχή του τρόπου σκέψης των γιων της». Στην υποκατηγορία της Μη Αποδοχής «χάσμα γενεών», «ατελείωτους καυγάδες». Στην υποκατηγορία των Γονεϊκών Προτύπων, δηλαδή την επιρροή που δέχονται τα παιδία από στρέιτ ή LGBT γονείς, εντοπίσαμε φράσεις όπως «λεσβίες μάνες», «τον ρόλο γονέων», «στρέιτ περιβάλλον», «πρότυπα μιας κοινής νορμάλ οικογένειας». Στην υποκατηγορία της Οικογενειακής Εμπλοκής, δηλαδή την ανάμειξη των γονέων στον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους, βρήκαμε φράσεις όπως «επιθυμία των γονιών για θεραπεία του παιδιού τους», «διάψευση βασικών αρχών για την ανάπτυξη της παιδικής σεξουαλικότητας», «αυθαίρετες απαγορεύσεις».



Πίνακας 1 Αριθμός άρθρων ανά περιοδικών

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΑΡΘΡΑ
%
SCREW
22
50%
ΑΜΦΙ
18
41%
Gay life
3
6,8%
Μπανάνες
1
2,2%
ΣΥΝΟΛΟ
44
100%


Στον πίνακα 1 βλέπουμε ότι από 4 περιοδικά επιλέξαμε συνολικά 44 άρθρα. Τα 22 είναι άρθρα που ανήκουν στο περιοδικό Screw και τα υπόλοιπα 22 στα περιοδικά Αμφί (18), Gay life (3), Μπανάνες (1).
Πίνακας 2 Αριθμός θεματικών ανά άρθρων
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ
ΑΡΘΡΑ ‘80
%
ΑΡΘΡΑ ‘00
%
ΑΡΘΡΑ ΣΥΝΟΛΟ
%
ΥΓΕΙΑ
4
40%
6
60%
10
100%
ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ
14
45%
17
55%
31
100%
ΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
10
48%
11
52%
21
100%
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
4
50%
4
50%
8
100%














Στον πίνακα 2 φαίνεται ότι όσον αφορά την θεματική Υγεία: 4 άρθρα αναφέρονται στην δεκαετία του ’80 ενώ 6 στην δεκαετία του ’00. Για τη Δημόσια Ζωή: 14 άρθρα εντοπίζονται στη δεκαετία του ΄80 ενώ ελαφρώς περισσότερα (17) στη δεκαετία του ΄00. Σχετικά με τα Νομικά ζητήματα: για τη δεκαετία του ΄80 οι αναφορές (10) παρουσιάζουν ελάχιστη απόκλιση σε σχέση με τις αναφορές του ΄00 (11). Τέλος, στην  υποκατηγορία της Οικογένειας εμφανίζεται ίσος αριθμός αναφορών (4 και 4) μεταξύ των 2 δεκαετιών.

Πίνακας 3 Υποκατηγορίες Υγείας ανά δεκαετία

ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ‘80
%
ΑΝΑΦΟΡΕΣ 00
%
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
%
ΠΡΟΛΗΨΗ
18
47%
20
53%
38
100%
ΣΕΞ
22
57%
16
43%
38
100%
AIDS
37
82%
8
18%
45
100%
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
3
23%
10
77%
13
100%

Σύμφωνα με τον πίνακα 3 στην θεματική Υγεία η υποκατηγορία AIDS συγκεντρώνει τις περισσότερες αναφορές (45). Ακολουθούν η Πρόληψη (38) και το Σεξ (38) ενώ λιγότερες φορές αναφέρεται η Θεραπεία (13). Όσον αφορά το χρονολογικό κομμάτι στην δεκαετία του ’80 περισσότερες αναφορές έχει το AIDS (37) από ότι στην δεκαετία του ’00 (8). Επίσης οι αναφορές του Σεξ ελαττώθηκαν στην δεκαετία του ’00 (16) από αυτήν του ’80 (22) ενώ στην πρόληψη βλέπουμε 20 αναφορές στην δεκαετία του ’00 ενώ 18 σε αυτήν του ’80. Τέλος, όσον αφορά την υποκατηγορία της Θεραπείας οι αναφορές στην δεκαετία του ’00 (10) είναι περισσότερες απ’ ότι σε αυτήν του ’80 (3).

Πίνακας 4 Υποκατηγορίες Δημόσιας Ζωής ανά δεκαετία
ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ  ‘80
%
ΑΝΑΦΟΡΕ ‘00
%
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
%
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
71
60%
46
40%
117
100%
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ
13
54%
11
46%
24
100%
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
12
86%
2
14%
14
100%
ΕΡΓΑΣΙΑ
5
50%
5
50%
10
100%

Στη θεματική της Δημόσιας ζωής η υποκατηγορία των Διακρίσεων καταλαμβάνει την συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών (117). Με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Δημόσια Έκφραση σχέσεων (24), έπεται το θέμα της Διασκέδασης (14) και τέλος αυτό της Εργασίας (10). Σχετικά με το χρονικό πλαίσιο, ο αριθμός των αναφορών για τις Διακρίσεις είναι μεγαλύτερος κατά τη δεκαετία του ’80 (71) συγκριτικά με τη δεκαετία του ’00 (46). Στο κομμάτι της Δημόσιας Έκφρασης των (ομοφυλοφιλικών) σχέσεων διακρίνουμε τη σχετική σύγκλιση των αναφορών στις δύο δεκαετίες (13) και (11). Όσον αφορά τη Διασκέδαση υπάρχουν πολύ περισσότερες αναφορές (12) στη δεκαετία του ’80 από ότι του ’00 (2). Τέλος, στο θέμα της Εργασίας οι αναφορές έχουν μοιραστεί κατά το ήμισυ στις δύο δεκαετίες (5 και 5).

Πίνακας 5 Υποκατηγορίες Νομικών Ζητημάτων ανά δεκαετία
ΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ‘80
 %
 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ‘00
%
 ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
 %
ΓΑΜΟΣ
7
20%
28
80%
35
100%
ΥΙΟΘΕΣΙΑ
1
100%
0
0%
1
100%
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
14
93%
1
7%
15
100%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
14
74%
5
26%
19
100%

Στον πίνακα των Νομικών Ζητημάτων ο Γάμος συγκεντρώνει τις περισσότερες αναφορές (35) σε σχέση με τις Δημοκρατικές Ελευθερίες (19) και την Αστυνομική Εμπλοκή (15) ενώ η Υιοθεσία συγκεντρώνει μόλις μία αναφορά (1). Εξετάζοντας το χρονικό πλαίσιο παρατηρούμε ότι οι αναφορές στο θέμα του Γάμου αυξήθηκαν από τις 7 στη δεκαετία του ’80 στις 28 στη δεκαετία του ‘00. Στις άλλες δύο υποκατηγορίες διακρίνεται μείωση των αναφορών κατά τις δύο δεκαετίες (από τις 14 μειώθηκαν στις 5 για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες, και στη 1 για την Αστυνομική Εμπλοκή κατά τη δεκαετία του ‘00). Όσον αφορά την Υιοθεσία εντοπίζεται μόνο μία (1) αναφορά σε άρθρο της δεκαετίας του ’80.

Πίνακας 6 Υποκατηγορίες Οικογένειας ανά δεκαετία
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ‘80
 %
 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ‘00
 %
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
 ΣΥΝΟΛΟ %
ΑΠΟΔΟΧΗ
0
0%
3
100%
3
100%
ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ
7
64%
4
36%
11
100%
ΓΟΝΕΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
25
100%
0
0%
25
100%
ΓΟΝΕΪΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
6
30%
14
70%
20
100%

Στον πίνακα 6, για τη θεματική «Οικογένεια» τις περισσότερες αναφορές συγκεντρώνει η υποκατηγορία  Γονεϊκά Πρότυπα (25). Ακολουθούν η Γονεϊκή Εμπλοκή (20), η Μη Αποδοχή(11) και τέλος η Αποδοχή (3). Όσον αφορά το χρονολογικό κομμάτι στην δεκαετία του ’80, η υποκατηγορία Αποδοχή δεν παρουσιάζει καμία αναφορά (0), ενώ στη δεκαετία του ΄00 οι αναφορές είναι ελαφρώς περισσότερες (3). Στη Μη Αποδοχή, οι αναφορές στη δεκαετία του ΄80 είναι 7, δηλαδή περισσότερες από το ΄00 (4). Σε σχέση με τα Γονεϊκά Πρότυπα, οι αναφορές είναι 25 το΄80, ενώ το ΄00 δεν υπάρχει καμία. Τέλος, η Γονεϊκή Εμπλοκή εμφανίζει 6 αναφορές το ΄80, σε αντίθεση με τη δεκαετία του ΄00, όπου οι αναφορές είναι περισσότερες δηλαδή 14.

Συζήτηση

Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η LGBT κοινότητα φαίνεται να είναι ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις. Αυτό καταδεικνύεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών αναφορών. Επιπλέον, στις διακρίσεις παρατηρείται μείωση στην δεκαετία του ’00, ίσως εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, αλλά και της ανόδου του εκπαιδευτικού και μορφωτικού επιπέδου. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση περιεχομένου φαίνεται ότι οι αναφορές σχετικά με το AIDS μειώθηκαν σημαντικά στην δεκαετία του ’00. H συστηματική ενημέρωση για τα ΣΜΝ και την πρόληψη, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, και η πρόοδος της ιατρικής πιθανόν συνέβαλαν στον περιορισμό του AIDS. Για τους ίδιους λόγους παρατηρήθηκε αύξηση αναφορών στην υποκατηγορία της θεραπείας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να έχουν επηρεάσει και την LGBT κοινότητα καθώς παρατηρείται μείωση των αναφορών της διασκέδασης από την δεκαετία του ’80 στην δεκαετία του ’00. Οι άνθρωποι σήμερα γνωρίζονται και επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου και όχι τόσο μέσω της συνάντησης στα γκέι μπαρ και στα πάρκα όπως παλιότερα. Παράλληλα,η LGBT κοινότητα έχει κινητοποιηθεί έντονα και για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους όπως είναι ο γάμος, για αυτό και σε αυτήν την υποκατηγορία βλέπουμε περισσότερες αναφορές στην δεκαετία του ’00. Όσον αφορά την αστυνομική εμπλοκή παρατηρείται μείωση στη δεκαετία του ’00, διότι δεν υπάρχει πλέον τόση στοχοποίηση των ομοφυλόφιλων. Στην δεκαετία του ’80, ωστόσο, παρέμενε ακόμη ο νόμος από τη χούντα που προέβλεπε ότι οι ομοφυλόφιλοι, με το πρόσχημα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων διώκονταν από την αστυνομία όταν εκδίδονταν (Τσαμπρούνης, 2008).Τέλος, σχετικά με την οικογενειακή εμπλοκή παρατηρείται αύξηση στη δεκαετία του ’00 πιθανώς γιατί στη δεκαετία του ’80 οι νέοι δε αποκάλυπταν στους γονείς τους την σεξουαλική τους ταυτότητα. Στη δεκαετία του ’00 οι αναφορές είναι περισσότερες διότι,  λόγω της πολύπλευρης πλέον ενημέρωσης, οι γονείς επιδιώκουν να εμπλέκονται περισσότερο στα θέματα των παιδιών τους είτε θετικά(για να τους βοηθήσουν) είτε αρνητικά (για να τους αλλάξουν).

Συζητώντας, ωστόσο, τα στοιχεία της μελέτης, εντοπίσαμε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Αξιοσημείωτο φαίνεται, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές στην υιοθεσία στην δεκαετία του ’00 όπου το θέμα ήταν περισσότερο επίκαιρο. Η μοναδική φορά που εντοπίσαμε να αναφέρεται, ήταν στην δεκαετία του ’80. Παράδοξο φαίνεται επίσης το γεγονός ότι οι αναφορές των δημοκρατικών ελευθεριών ήταν περίπου τριπλάσιες στην δεκαετία του ’80 από ότι στην δεκαετία του ’00. Λογικά θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότερες στην δεκαετία του ’00 που αυξήθηκαν οι κινητοποιήσεις και κατοχυρώθηκαν δικαιώματα για την LGBT κοινότητα.

Βιβλιογραφία

Σακαλάκη, Μ. (2008). Η ανάλυση περιεχομένου. Στο Παπαστάμου, Σ. (επιμ.), Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία: Επιστημολογικοί προβληματισμοί και μεθολογικές κατευθύνσεις (1ος τόμος). Αθήνα: Πεδίο.

Σπηλιώστης, Κ. (2014, 14 Μαρτίου). Μια συντομότατη ιστορία του ελληνικού λεσβιακού, γκέι, αμφί, τρανς κινήματος και των διεκδικήσεων του. Ανασύρθηκε από http://www.kar.org.gr/2014/03/11/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

Τσαμπρούνης, Δ. (2008). Η ιστορία του Λεσβιακού-Γκέι-Αμφί & Τρανς Κινήματος στην Ελλάδα: Μια Πρώτη Αποτίμηση. Αθήνα: Futura.

Παράρτημα

Απολύθηκε φορέας του AIDS. (2009, Μάρτιος). Screw, 6.
Αγέλαστος, Σ. (2010, Μάρτιος). Το ημερολόγιο ενός εθελοντή. Screw, 15.
Αστυνομοκρατία, περιθώριο και άλλοι. (1985, καλοκαίρι). Αμφί, 18-19.
Βασιλείου, Α. (1986, Άνοιξη). Η πολιτική της εκθήλυνσης. Αμφί, 20.
Β, Γ. (1986, Άνοιξη). AIDS. Αμφί, 20.
Βία στα θρανία. (2009, Δεκέμβριος). Screw, 12.
Ctrl + alt + delete. (2010,  Δεκέμβριος). Screw,  23.
Διεθνής σάλος με τη δίωξη του «ΑΜΦΙ». (1980, Φθινόπωρο). Αμφί, 6.
Έλλειψη συντροφικότητας. (1980,  Άνοιξη). Μπανάνες, 1.
Εσωτερικές σχέσεις. (1985, καλοκαίρι). Αμφί, 18-19.
Θεοδωρακόπουλος, Λ. (2009, Οκτώβριος). Παιδεία και ομοφυλοφιλία. Screw, 10.
Θεοδωρακόπουλος, Λ. (2009,  Νοέμβριος). Ζώντας ελεύθερα. Screw, 12. 
Homophobia. Λεπέν και Μιχαλόπουλος. (1985, καλοκαίρι). Αμφί, 18-19.   
Καλοβυρνάς, Λ. (2010,  Ιούλιος-Αύγουστος). ΓκέΪ στην εφηβεία. Screw, 19-20.
Καλοβυρνάς, Λ. (2010, Οκτώβριος). Στήλη άλατος. Screw, 21.
Μαρκοράς, Ν. (2009,  Μάιος). Κυνηγώντας χίμαρες. Screw, 8.
Μαρκοράς, Ν. (2009,  Ιούνιος). Latex και πάλι latex. Screw, 9.
Μια πρώτη νίκη. (1980,  Φθινόπωρο). Αμφί, 6.
Μπατσιούλας, Α. (2008, Οκτώβριος). Έλεος! Όχι άλλο γάμος. Screw, 1.
Μπατσιούλας, Α. (2010, Μάρτιος). Παλιά καλή ενοχή; Screw, 15.
Ν, Γ. (1986, Άνοιξη). Αμφισβητησιακά. Αμφί, 20.
Ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών και η ελευθερία της έκφρασης. (1980, Φθινόπωρο). Αμφί, 6.
Οι ομοφυλόφιλοι και ο γάμος. (1980, Φθινόπωρο). Αμφί, 6.
Ομοφοβία στο σχολείο. (2010, Οκτώβριος). Screw, 21.
Οριστικό ‘’ΝΑΙ’’ από την Πορτογαλία στο γάμο ομοφυλοφίλων. (2010, Ιούνιος). Screw, 18.
Όταν ο μπαμπάς είναι γυναίκα. (1989, Σεπτέμβριος). Gaylife, 4.
Παιδικές μαρτυρίες. (1985, καλοκαίρι). Αμφί, 18-19.
Παπαγιάννης, Κ. (1980, Φθινόπωρο). Η αστυνομία, οι ομοφυλόφιλοι και η τρομοκρατία. Αμφί, 6.
Πετροπούλου,Ε. (1989,  Σεπτέμβριος). Η μητέρα μου είναι λεσβία. Gaylife, 4.
Πετροπούλου, Ε. (2010, Οκτώβριος). Πόσο κοστίζει μια ντουλάπα. Screw, 21.
Πίσω από κάθε γκέι βρίσκεται λίγη ντροπή. (2010, Ιανουάριος). Screw, 13.
Σε λένε “ΑΓΑΠΗ”. (2010, Ιούνιος). Screw, 18.
Σύμφωνο συμβίωσης στα πεταχτά. (2010, Οκτώβριος). Screw, 21.
Safe Sex. (1978, Μάιος). Αμφί, 1.
Τάτσελ, Π. (2009,  Δεκέμβριος). Ανθρώπινα δικαιώματα. Screw, 12.
Τέλος οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας. (2009, Ιανουάριος). Screw, 4.
Τηλεοπτική εκπομπή με θέμα τα δικαιώματα των γκέι στην Κύπρο. (2010, Ιούνιος). Screw, 18.
Tο νομοσχέδιο βρικόλακας. (1981, Άνοιξη). Αμφί, 7-8.
Το υφυπουργείο Νέας Γενιάς και η ομοφυλοφιλία. (1980, Φθινόπωρο). Αμφί, 6.
Το χρονικό μιας συγκέντρωσης. (1981, Άνοιξη). Αμφί, 7-8.
Φτου και βγαίνω. (2010, Μάρτιος). Screw, 17.
Χρήστου, Λ. (1982). Ομοφυλοφιλικά Μπαρς. Αμφί, 16-17
“ΤΟ ΤΟΥΒΛΟ” και οι φωτεινές εξαιρέσεις. (1980, Φθινόπωρο). Αμφί, 6.
«SOS Ρατσισμός» και στην Ελλάδα. (1989, Σεπτέμβριος). Gaylife, 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου